23. desember Print
Et gigantfunn
Uvær
Uvær lagte problemer for loggingen
Første flamme
Flamme på "Ocean Viking"

Oppunder jul begynnte værforholdene å skape problemer for logging av brønn 2/4-2. Den verste episoden skjedde i en storm med bølgehøyde på 15 meter. Loggingen ble stanset, og utstyret dratt ut av borehullet. Arbeidet med å få opp stigerøret var i ferd med å starte, men så løsnet ankrene, og "Ocean Viking" var i drift. Situasjonen var dramatisk. Boretårnet var fullastet med borestreng og noen av ankrene lå fremdeles på slep. Det var fare for at riggen kunne velte, og flere av mannskapene ble derfor evakuert med helikopter. Etter cirka et døgn løyet været og boreriggen ble slept i posisjon uten alt for store skader.
Den 16. desember kom loggingen i gang igjen, og det nødvendigste testarbeidet utført. Lille julaften ble brønnen forlatt, og 1. juledag var borefartøyet under slep til britisk sektor. Konklusjonen på testene var klar; det var et gigantfunn. I følge Ed Seabourns egne regnestykker inneholdt feltet tre milliarder fat olje.
Det er vanlig å regne lille julaften 1969 som dato for funnet av Ekofisk. Funnbrønnen var den 38. brønnen som ble boret i Nordsjøen.

Lukk
 
© Norsk Oljemuseum - Design og utvikling Netpower